Hoelang aanslagbiljet bewaren?

Sandra Ichtertz

In België ben je verplicht om je aanslagbiljet en andere fiscale documenten zeven jaar bij te houden. Met fiscale documenten bedoelen we alle documenten die te maken hebben met je belastingaangifte of die delen ervan moeten staven: (Kopie van) je belastingaangifte Loonfiches Facturen Attesten Een veilige bewaarplaats voor je elektronische documenten, zoals je aanslagbiljet is een digitale kluis zoals Izimi.

Hoelang belastingpapieren bewaren?

Sandra Ichtertz

Je bent verplicht om belastingpapieren of fiscale documenten in België zeven jaar bij te houden. Met fiscale documenten bedoelen we alle documenten die te maken hebben met je belastingaangifte: (Kopie van) je belastingaangifte Loonfiches Facturen Attesten Wist je dat je je loonfiches trouwens beter 10 jaar bijhoudt? myMinFin: handig portaal voor je belastingen en meer De overheid creëerde myMinFin als …

Hoelang moet je bonnen bewaren voor de belastingsdienst?

Sandra Ichtertz

Btw-bonnetjes en kastickets moet je verplicht 7 jaar lang bijhouden voor de fiscus. Dat komt vanwege de bewaarplicht die de FOD Financiën oplegt. Op die manier ben je in regel bij een eventuele belasting- of btw-controle. Houd je je bonnen niet bij en vraagt de belastingcontroleur er later naar, dan kun je daarvoor een boete krijgen én worden je gemaakte …

Hoelang facturen bewaren?

Izimi

Heb je iets gekocht als particulier, dan is het altijd slim om de bijbehorende factuur bij te houden. Zo heb je een bewijs in handen als er later een probleem zou opduiken met het gekochte product of het geleverde werk. In principe kun je facturen en andere betalingsbewijzen gebruiken tot aan de wettelijk vastgelegde verjaringstermijn. De algemene richtlijn van de …

Hoelang documenten bewaren?

Sandra Ichtertz

Hoelang je je documenten bewaart, hangt af van welke documenten het zijn en in welke hoedanigheid je ze wil of moet bewaren (particulier of bedrijf/organisatie). Hieronder een handig overzicht. Welke documenten bewaar je als particulier: Facturen en bonnetjes Rekeninguittreksels Belastingdocumenten Testament Pensioenoverzicht Hypotheek, notariële akte of een huurcontract Welke gegevens bewaar je als bedrijf of organisatie: Arbeidscontracten en loonstroken Facturen …

Hoe werkt een digitale kluis?

Izimi

Een digitale kluis werkt zoals een gewone, fysieke kluis. De kluis staat in een beschermde locatie, namelijk één of meerdere beveiligde servers. Servers die op verschillende manieren beveiligd zijn tegen aanvallen van buitenaf. Informatie over hoe de dataservers van Izimi georganiseerd zijn, vind je terug bij ‘hoe veilig is een digitale kluis’ ? Om in de kluis te geraken, heb …

Hoe veilig is een digitale kluis?

Izimi

Net zoals een gewone kluis, is een digitale kluis maar zo veilig als de producent ze maakt. Dat betekent dat de veiligheid, digitaal of fysiek, afhangt van het type kluis, het soort slot of beveiligingssysteem, controle op wie toegang heeft, … Drie onderdelen bepalen grotendeels hoe veilig een digitale kluis is: Toegang en/of identificatie om in de kluis te geraken, …

Wat is een onderhandse akte?

Izimi

Een onderhandse akte is een overeenkomst of schriftelijke verklaring die wordt opgesteld en vervolgens ondertekend door twee partijen. Het is de tegenhanger van een authentieke akte, die meestal door een notaris wordt opgesteld. In dat laatste geval spreken we ook wel van een notariële akte. Wettelijk gezien is elk soort geschreven contract dat mensen onderling afspreken en tekenen een onderhandse …

Wat is cloudopslag?

Izimi

De documenten die je wilt bewaren in je persoonlijke Izimi-kluis, worden opgeslagen ‘in de cloud’. Cloudopslag betekent dat je gegevens en documenten niet op een computer of harde schijf bij je thuis opslaat, maar wel in een een professioneel beheerd datacentrum dat zich ergens anders bevindt. In de praktijk komt het gebruik van de cloud er dus op neer dat …

Wat is een notariële akte?

Izimi

Een notariële akte is een document dat is opgesteld door een notaris en dat vervolgens in zijn of haar bijzijn wordt ondertekend door de betrokken partijen die worden vermeld in de akte. Een notariële akte is de meest voorkomende vorm van een authentieke akte en beide termen worden in de volksmond dan ook vaak door elkaar gebruikt. Net zoals elke …