Wil jij een Izimi-kluis openen ? Jouw identiteitskaart zorgt voor de toegang !

13/08/2021

Niks zo eenvoudig als een Izimi-kluis openen : surf naar www.izimi.be, klik op « creëer mijn account » en volg de instructies. Wanneer je een account aanmaakt en telkens je Izimi wilt raadplegen, moet je je identificeren met je elektronische identiteitskaart of met de app itsme®.

Beveiligde toegang tot alle informatie van je digitale kluis

Izimi is een digitale kluis waarin je vertrouwelijke informatie kan bewaren. Logisch dus dat de toegang beveiligd is. Net zoals bij andere officiële platformen, kun je op twee beveiligde manieren toegang krijgen tot Izimi: met de elektronische identiteitskaart (met pincode) of via de app itsme®. Voor allebei moet je via het platform CSAM passeren.

Als je kiest voor een identificatie via je identiteitskaart, dan moet je het volgende bij de hand hebben : je identiteitskaart samen met een kaartlezer (soms is die geïntegreerd in je computer) en de pincode van je eID. Vervolgens volg je onderstaande procedure.

Als je geen e-ID-kaartlezer hebt of als je apparaat de eID-kaartlezer niet herkent, activeer dan een itsme®-account met je bankkaart (met kaartlezer). Meer info vind je hier (link https://www.itsme.be/nl/get-started/bank)

Je kunt ook je toegang beveiligen door itsme® te gebruiken.

itsme® is een mobiele versie van je identiteitskaart, geïntegreerd in je smartphone. Het is een gratis applicatie waarmee je je kunt identificeren met één enkele code, waarmee je je kunt registreren en waarmee je op een hele reeks online applicaties kunt ondertekenen en veilig kunt betalen, waar je ook bent. Dankzij Itsme® heb je geen kaartlezer noch talloze paswoorden nodig.

Als je smartphone vingerafdrukken kan lezen, kun je ook je een digitale vingerafdruk gebruiken. Dan heb je geen code meer nodig. Nog eenvoudiger !

De applicatie itsme® is officieel erkend door de Belgische overheid. Ze is gecreëerd door vier banken en 3 Belgische telecomoperatoren.

Maar voorleer je itsme® gebruikt, moet je een account aanmaken en de procedure volgen.

De identiteitskaart… nooit zonder pincode

Zowel voor de creatie van je itsme®-account als voor de toegang tot Izimi met je identiteitskaart, heb je de pincode van je identiteitskaart nodig.

  • Toen je je elektronische identiteitskaart (eID) kreeg, ontving je ook een PUK-code en een PIN-code. De PIN-code zorgt ervoor dat je toegang krijgt tot vertrouwelijke informatie die aan de kaart verbonden is.
  • De PUK-code is nodig wanneer je je PIN-code vergeten of verloren bent. Met de PUK-code kan je bij de gemeente terecht om je PIN-code te vernieuwen.

Ik herinner me de PIN-code van mijn eID niet meer! 

Het is goed mogelijk dat men jou heeft voorgesteld om je PIN-code te veranderen. Geen paniek indien je die niet meer kent. Je kunt bij de gemeente een nieuwe PIN-code vragen. Meer informatie vind je op de site van de FOD Binnenlandse Zaken.